duminică, 14 februarie 2016

Creatina - de ce o luam si care sunt beneficiile acesteia?

Creatina monohidrat pudra
Undeva in anii '70 de oamenii de stiinta au descoperita ca suplimentarea cu creatina poate imbunatatii performanta sportiva, iar popularitatea acesteia a crescut vertiginos.

Se estimeaza ca 40% dintre sportivii de colegiu si jumatate dintre sportivii profesionisti din SUA iau o forma sau alta de creatina, acesta fiind suplimentul vedeta in randul sportivilor amatori si profesionisti, folosit mai ales in fitness/culturism, fotbal american, hochei, sporturile de contact si gimnastica.


Ce este creatina
Creatina este un compus natural de aminoacizi (arginina, glicina si metionina) ce se regaseste deja in organism (95% se afla in muschii scheletici). Ficatul are capacitatea de a combina acesti aminoacizi si de a produce creatina. O alta sursa de creatina este alimentatia, creatina se gaseste in cantitati mici in carne, peste, dar intr-o cantitate mai mica decat in variantele de suplimente aflate pe piata de suplimente.

Beneficiile creatinei
- sursa de energie pentru muschi;
- volumizarea muschilor (prin retinerea apei in celulele musculare);
- contracararea depozitarii acidului lactic in muschi, lucru ce va duce la antrenamente mai intense si mai eficiente. Un efect similar il puteti obtine si suplimentand cu beta-alanina;
- unele studii leaga suplimentarea cu creatina de tratarea unor probleme de sanatate precum insuficienta cartiaca si atacul de cord, boala Huntington sau tulburari neuromusculare. Desi primele cercetari au fost promitatoare, e prea devreme pentru a spune cu siguranta daca creatina este eficace pentru oricare dintre aceste conditii medicale.

Are creatina efecte secundare?
In general suplimentarea alimentatiei cu creatina nu va avea efecte secundare asupra unui individ sanatos atunci cand se respecta dozele recomandate. In cazuri rare, se pot intalni unele efecte secundare, precum: cresterea in greutate, anxietate, diaree, oboseala, dureri de cap, greata/varsaturi.

Consumul de creatina ca supliment nutritiv nu este recomandat persoanelor cu boli de rinichi, ficat sau diabet. De asemenea, nu folositi creatina daca luat vreun medicament ce afecteaza nivelul de zahar din sange, deoarece creatina poate afecta, de asemenea, nivelurile de zahar din sange.

Cata creatina sa luam?
Ultimele studii au dovedit ca celebra "faza de incarcare", ce recomanda un consum mai mare de creatina pentru 5-7 zile nu aduce niciun beneficiu fata de administrarea dozei normale (aprox. 5g/zi) timp de 4 saptamani. Ingerarea de creatina suplimentara peste aceasta limita este o pierdere de bani si un risc pentru sanatate, excesul fiind eliminat.

Pentru a favoriza absorbtia creatinei se recomanda consumul acesteia impreuna cu dextroza. La nevoie se pot folosi si sucuri cu zahar sau se poate lua creatina in urma unor mese bogate in carbohidrati.

Cand trebuie luata creatina?
In ciuda sfaturilor des intalnite pe site-urile de profil, nu exista un raspuns clar la aceasta intrebare, atat timp cat aceasta se gaseste in muschi atunci cand este nevoie de ea, in principal in timpul antrenamentului, dar si in perioadele de refacere.  In zilele fara antrenament puteti lua creatina dimineata, impreuna cu carbohidrati.

Ce creatina sa luam?
Majoritatea studiilor au fost realizate cu cea mai intalnita forma de creatina de pe piata, creatina monohidrat sub forma de pudra insa puteti incerca si creatina capsule. Mai important este sa va sigurati de puritatea creatinei, lucru usor de facut daca achizitionati marca Creapure. Fabricata de AlzChem in Germania, Creapure® este recunoscuta in intreaga lume ca fiind cea mai pura si mai calitativa Creatina Monohidrat micronizata disponibila pe piata.

Comanda acum creatina de cea mai buna calitate accesand unul dintre linkurile de mai jos:

Creatină Monohidrata Creapure®
Creatină Monohidrata Creapure® Tablete masticabile
Creatină Monohidrata Creapure® Capsule

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu